De perentaart met amandelspijs en hazelnoot

 

200 gr. patentbloem

100 gr. zachte (room)boter dus op kamertemperatuur

75 gr. witte basterdsuiker

1 ei

Snuf zout

1-2 eetlepels bloem om te bestuiven als je het deeg uit gaat rollen. Ikzelf duw het met m’n handpalmen plat in de bakvorm.

Boter om in te vetten of leg een net iets groter op maat geknipt stuk bakpapier in de vorm. Met het induwen van het deeg komt dit goed en je haalt de taart er na het bakken zo eenvoudig mee uit de vorm.

VULLING

250-300 gr amandelspijs

1 ei

Rasp en sap van een citroen

3-4 geweckte peren (uitgelekt)

30 gram hazelnoten

Evt. wat poedersuiker

Ondiepe taart- of quichevorm

Deegrollen

Vershoudfolie of plastic zakje

 

Oven op 180*C

 

Op naar de taart!

~Meng de bloem, suiker, ei en zout en kneed tot een samenhangend deeg.

Verpak het in de folie of het zakje en leg het minstens 30 min. in de koelkast.

~vet de vorm in of knip het bakpapier op maat.

~Meng voor de vulling de amandelspijs, ei en ‘t sap en rasp van de citroen tot een smeuïg geheel.

~Laat de peren goed uitlekken, hoe eerder hoe beter. Dep ze evt. droog, als je er toch nog te laat mee was ;-) snijd ze in plakken en verwijder evt. klokhuis. Hak de hazelnoten, dit kan in een zakje en met een pollepel even tikken op een leuk muziekje.

~verwarm de oven voor op 180⁰C

~maak het deeg plat en zo groot als de vorm, op welke manier je wilt. Met de deegroller, verstuif dan wat meel voordat je begint met rollen, of met de handpalmen rechtstreeks op het bakpapier in de vorm.

~Nadat het deeg in de vorm ligt, verspreid je het amandelmengsel over het deeg. Nu de peren in partjes in een mooie vorm en de gehakte hazelnoten erop verdelen.

~Bak de taart in 35-40 min. voor de thee- of koffietijd, goudbruin en gaar!

~ verwarm, als je dit aanspreekt, de abrikozenjam met een paar lepels water. Bestrijk dan hiermee de warme taart.

Geloof mij, zonder de jam is de taart ook al lekker.

 

 

Veel bakplezier

Met creatieve groetjes,

Joke